pondělí 1. prosince 2014

Život je nevyzpytatelný scénárista

Krásný večer dámy a slečny, zkrátka milé ženy!

Určitě každá z nás alespoň očkem zavadila o umělý svět z televizních přijímačů, kde pod žhavým sluncem vzkvétá romance, plná bouřlivých emocí, nezkrotné vášně a obživlých barbín. Stařenka s naondulovanými vlasy, tvářičkou po faceliftingu a s dokonale upravenou manikúrou v chatrném příbytku opatruje dítě. Dost bylo deprese a bídu střídá blahobyt. Obrovské haciendy se služebnictvem v stejnokroji, rychlá kola nablyštěných fár a úsměvy jako z reklamy na bělení zubů jsou samozřejmostí. Zápletka jako z Disneyovky, kdy princ, tedy pan JUDr. či MUDr., který v krásné dívence bez urozené modré krve a jediného groše najde zalíbení, tedy všechny ty slečny s exotickými jmény – Kassandra, Esmeralda nebo Milagros. Udělejte si pohodlí, protože právě začíná vaše oblíbená telenovela!

Neprobouzíme se s dokonalým make-upem a po ránu v mdlé tváři s kruhy pod očima hledáme samu sebe. A šťastný konec v nedohlednu??? Život je nevyzpytatelný scénárista… Romantika, komedie či drama, vše je povoleno. Každý je strůjcem svého štěstí nebo někdo seshora hraje si s námi jako s loutkami? Když už nám osud namíchaly sestry sudičky. Život si můžeme nalajnovat a v jedné chvíli se nám celý svět zhroutí jako domek z karet. A ani nemusí se jednat o onu chvíli nepozornosti. I když vlastě jde o nepozornost, kdy zapomínáme v tom nekonečném shonu, plném uzávěrek, dobíhání autobusů a pozdních příchodů; mezilidských nešvárů a pracovních úkolů až nad hlavou. Opomíjíme varovné signály, které vysílá tělo, až nám jednou vypoví svou oddanou službu.

Propadáváme se do ticha s uvízlou myšlenkou na rtech. S myšlenkou, kterou už nemáme ani jen sílu vykřičet do širého světa: „A co teď?!“

Nyní už ten svět nenasytné honby po penězích, kdy se předbíháme, jak máme nacpané šatní skříně luxusem, zdá se tak malý, tak vzdálený, tak malicherný. Jedno si však musíme pamatovat - nevzdávat se a bojovat. I když se může zdát, že jsme na konci svých sil, poperme se s osudem. Protože to hluboké nadechnutí opravdu stojí zato! Čas od času je třeba vypnout i povznést se nad pesimistickým nadhledem. Alespoň na malou chvíli naučit se být pořádný sobec, myslet jenom na sebe. Zatáhnout břicho, vypnout prsa a vykročit vpřed třeba s tímto kufrem i s noblesou všech těch hvězd z venezuelských telenovel!


Žádné komentáře:

Okomentovat