pátek 3. října 2014

Slečna slušná


Hezký večer dámy a slečny, zkrátka milé ženy!

Světoběžnice, roztomilá fialová kráva proslulá pod pseudonymem Milka svou jemností nás vybízí k lásce a slušnosti, aby i zahořklé srdce konečně procitlo. A tak se mi čím dál víc zdá, že naše společnost buď má silnou alergii na čokoládu anebo drží přísnou dietu. Ale jedno je jisté zapomínáme na pravidla slušného chování. Přitom nám drazí rodičové již od útlého věku vštěpovali do hlav, plných Želv Ninja, Rychlé roty i dvojky nešiků Pata a Mata, ty kouzelná slůvka – PROSÍM, DĚKUJI a OMLOUVÁM SE.

Sice jsou to slova kouzelná, jenomže nevyčarují nám po dlouhém dni lahodnou večeři, nezlomí zatvrdlou povahu šéfa a ani nepřesvědčí čtyřnohého chlupáče, že střevíce za šest tisíc opravdu nejsou tou pravou hračkou.

Nežádám, aby pokaždé, když mi před nosem ujede metro, halou se rozezněly reproduktory s vlídným mužským hlasem: „Hlášení pro Miss Alexy, Ano, pro tu slečnu v klobouku, co se místo toho, aby se na eskalátoru pevně držela madla, prohlížela se v zrcátku. Omlouváme se, že vám ujel vlak.“

Jen mě trýzní být součástí společnosti, kde se klučina školou povinný se zdviženým prostředníčkem zdraví spolužáka; kde muž s berlí natahuje se po mladíkovi, kterou mu vtěsná pod nos a řve přes celou tramvaj: „Vypadni!“, aby prosadil své ZTP právo na místo k sezení; kde se jedinci místo oslovování se akademickými tituly, pojmenovávají oplzlými výrazy.

Slečna slušná oblékla si kraťasy, které tak zbožňuje v každém ročním období; rolák, protože je příjemné zachumlat se do hřejivého materiálu; kabátek jako z pohádky o myším kožíšku, který jak je u ni zvykem přepásala páskem, aby se zvýraznil pas. A znova našlapuje na vysokých podpatkách, ale tentokrát na extrémně pohodlných. Nakonec už jen všechny důležité věci je potřeba uložit do kabelky a nasadit klobouk. 

klobouk Comtessa; rolák Jennyfer; kabátek Comtessa; pásek Mango; kraťasy Comtessa; silonky Bellinda; boty C&A; kabelka Fendi;

Žádné komentáře:

Okomentovat