neděle 6. října 2013

Zastavte se



Pořád někam spěcháte. Nestíháte snídat a pravidelně dobíháte tramvaj, protože další jede až za celých deset minut. Během pauzy na oběd listujete diářem a srabsky posíláte SMS-ku s jednoznačným vzkazem, rušíte víkend u rodičů. Sluchátko se z druhého konce otřásá naříkající matkou s dlouhým a procítěným recitálem, až vás přejde chuť na kuřecí salát. Nasloucháte kamarádce a mezi jejími vzlyky nad zlomeným nehtem; nad žalostnou budoucností její papírové čivaví slečny, která čeká rodinu se zablešenou pouliční směsí a nad smyslem života; střežíte čas, abyste za hodinu znovu letěla do práce. 
 
Zběsile troubíte na modrou rozhrkanou škodovku, která se vleče před vámi. Svátečný řidič s naslouchátkem v uchu 
se nenechá rozhodit a veze si plný kufr výhodného nákupu z Lidlu. Do sladké melodie The power of love přihazujete vybíravý slovník, s kterým by se uplatnil i Pepa v pajzlu čtvrté cenové kategorie a dáma by zdvořile odvrátila tvář a zrudla.

Na semaforu naskočí červená a pocítíte úzkost: „Co jsem to jen Boženě poradila za hlouposti? Aby utekla s krotitelem šelem!“

Místo uvítání, výčitky od mladší sestry: „To musíš pořád chodit všude pozdě. Nestihlas Honzíkovo první kakání 
do nočníku.“ 

Padáte do postele, a kde byste ještě našla energii na chlapa? Na chlapa, který má pořád hlad; který nechává zvednuté prkýnko a jako největší hlavolam řeší zmizení ponožek v pračce. A nedej Bože, aby vyžadoval uspokojení chtíče!

Zastavte se, nasávejte okouzlující aroma kávy, v ústech s doznívajícím douškem jedinečného opojení. Zastavte se, sevřete v náručí své blízké, milované, nejdražší. Zastavte se, protože zítřek může být jiný, než jste měly v plánu včera…



Žádné komentáře:

Okomentovat