středa 16. prosince 2015

Šťastné a veselé!




Hezký večer!


Kouzlo Vánoc s líbivou nostalgií – šťastné a veselé, vtahuje nás do každoročního rumraje. Skrz omamnou vůni cukroví, tužebné přání na Ježíška i všechen třpyt nastrojené parády, křehnou sváry v přítomném rozjímání okamžiku. Jakoby se slaným očím navrátila jiskra a hořkost, uplynulých bezesných nocí byla zapomenuta. Zapomenuta alespoň pro ten moment, když už přicházejí nejkrásnější svátky v roce.

Zůstává jen usednout ke štědrovečernímu hodování i přizvat společnost, které jsme po celý rok nemohli přijít ani na jméno. Síla jmelí či okázalost nestárnoucích happyendů z televizních obrazovek balamutí zkroušené srdce v bouřce emocí. Za odtikávajícím adventem se skrývá úděs z osamělosti, který jednoznačně předčí i zaskočenou kost v krku. Rozum, který nás chce ochránit od bolavého procitnutí je přehlušen vzlykotem, volající po odpuštění. Vánoční zázrak, ať se děje…

Jak může díru v duši slepit záplata povelu, teď a tady to ustojíme v objetí? Když podvědomý našeptávač varuje, že s odbitou vánoční atmosférou se kamsi vytratí i znovu nalezená souhra. Nemrhejte tam, kde se niť společné tóniny jednou pro vždy protrhla. Zakotvěte v kruhu blízkých, kteří vás ve sváteční chvíli a stejně tak i bez pozlátka věhlasu, nenavedou na strmou cestu bázlivé nejistoty.

librestock.com

Žádné komentáře:

Okomentovat